Wednesday, July 16, 2008

SEK MEN KEB SIMPANG RENGAM, KLUANG, JOHOR.

MODUL EXPLORACE PANITIA FIZIK

 1. Bilangan ahli sekumpulan : 3 orang murid menengah atas
 2. Bilangan kumpulan : 10 – 12 kumpulan
 3. Bilangan stesyen : 6
 4. Operasi :
  • Semua Kad Klu, kad tugasan dan kad mata bonus dicetak pada kad-kad kecil
  • Semua stesyen telah ditetapkan kedudukannya secara rahsia sebelum explorace dijalankan.Papan tanda logo stesyen hanya boleh dipacak semasa semua peserta dikumpulkan di check-point pelepasan.
  1. Semua kumpulan dikumpulkan di satu check-point dan diberi Kad Klu 1. Kesemua peserta kemudian dilepaskan serentak oleh Pengetua / Penolong Kanan / GPK Koko.
  2. Berdasarkan gambar yang terdapat pada Kad Klu 1, ahli kumpulan mula bergerak mencari Stesyen 1. [ Nota : Logo Stesyen 1 perlu dipacak/ tampal berhampiran dengan stesyen]
  3. Mana-mana kumpulan yang tiba di stesyen tersebut akan diberi Kad Tugasan 1 yang mengandungi arahan tugas yang perlu disiapkan di stesyen itu.
  4. Setelah tugasan disempurnakan, ahli perlu menunjukkan hasilnya kepada Juri yang sejak awal sudah berada di stesyen itu. Juri akan memberi markah berdasarkan pemarkahan yang telah ditetapkan oleh Guru Panel. Tiga kumpulan pertama yang berjaya menyiapkan tugasan lebih awal diberikan :
   1. Kad Mata Bonus 1, 2 atau 3
   2. Kad Klu 2 manakala kumpulan lain hanya menerima Kad Klu 2 untuk ke Stesyen 2.
  5. Di stesyen seterusnya, mereka mengulangi langkah 3 dan 4 hinggalah menamatkan tugasan diStesyen 6.
  6. Setelah tamat tugasan di stesyen 6, ahli-ahli kumpulan perlu segera mencari Stesyen Penamat dan menyerahkan semua kad klu, kad tugasan dan kad mata bonus kepada Guru Penyelaras. Tiga kumpulan pertama yang berjaya sampai awal dan lengkap dengan set kad dari keenam-enam stesyen (kad klu, kad tugasan stesyen, kad mata bonus (jika ada) dan kad ”Selesai”) akan diberi kad mata bonus 1, 2 dan 3.
  7. Kedudukan pemenang ditentukan daripada jumlah markah yang dipungut dari setiap stesyen dicampur dengan mata bonus.
Contoh Tugasan Mengikut Stesyen :
Arahan Tugasan :

Stesyen 1 : MENARA AJAIB
(Bahan : Straw, pita selofan, pisau, benang dan lidi)

(Markah berdasarkan reka bentuk, ketahanan menara dan tempoh masa berat air dapat bertahan)


Arahan :
Anda diminta menggunakan bahan-bahan yang disediakan di dalam beg yang diberi untuk membina sebuah menara yang dapat menampung berat setengah gelas air. Menara yang telah siap perlu diuji di hadapan Juri.

Kad Klu 2 :

Arahan Tugasan :

Stesyen 2 : FORMULA 3
(Bahan : 4 Bateri 1.5 V, pemegang bateri, mentol 6 V, suis tekan, voltmeter dan wayar penyambung)


Arahan :
Berdasarkan rajah litar yang diberi, anda diminta menyusun komponen elektrik yang disediakan untuk membina litar lengkap yang dapat menyalakan mentol. Nyatakan bacaan voltmeter dan lakukan ujian nyalaan di hadapan Juri.
Kad Klu 3 :


Arahan Tugasan :

Stesyen 3 : ”LANDING EGG’
(Bahan : Sebiji telur mentah, beg plastik, tali rafia, pisau, akhbar lama, plastisin, pita selofan dan lidi)


Arahan :
Anda diminta menggunakan bahan-bahan yang diberi untuk mereka sebuah alat yang dapat mendaratkan telur dari tingkat 4 salah sebuah bangunan dengan selamat. Kerja merekabentuk mesti dibuat di kaki lima tingkat bawah. Sebelum telur dijatuhkan, anda dikehendaki menunjukkan hasil kerja kumpulan anda kepada Juri.
Kad Klu 4
Arahan Tugasan

Stesyen 4 mempunyai logo berikut :

Stesyen 4 : SMKSR-SAT
(Bahan : Botol air karbonat 1.5 L, plastik rata dan keras, double-sided tape/ gam UHU, gunting)

[* Pelancar roket dan air disediakan berhampiran Juri, plastik rata bertujuan membina sayap roket]


Aplikasikan bahan-bahan yang diberi untuk menghasilkan roket yang dapat dilancarkan pada jarak sasaran maksimum. Roket yang telah siap perlu diserahkan kepada Juri untuk penilaian binaan dan kemudian anda perlu melancarkan roket itu di hadapan Juri.


Kad Klu 5
Arahan Tugasan

Stesyen 5 : Tangga Kuasa

- Pilih bangunan 3 atau 4 tingkat yang mempunyai 2 tangga
-Penimbang berat badan diletakkan di tepi salah satutangga

Bahan :Jam randik dalam sampul
[Papan white-board kecil, pen white- board dan mesin kira elektronik dipegang oleh Juri di tingkat 4)

Timbang jisim badan salah seorang ahli kumpulan anda dan beliau perlu menaiki tangga ke tingkat 4 sambil merekod masa dari anak tangga pertama tingkat bawah sehingga berakhir di tingkat 4. Tuliskan bilangan mata tangga pada white-board yang dipegang oleh Juri. Jika betul, kirakan kuasa anda. Tinggi satu anak tangga akan dimaklumkan kepada anda oleh Juri.

Sekiranya bilangan anak tangga anda salah, anda perlu mengulangi kiraan dengan turun melalui tangga yang satu lagi dan naik semula melalui tangga asal stesyen ini.Kad Klu 6
Arahan Tugasan


Stesyen 6 : Fun Balloon

Bahan :Besen besar berisi tepung gandum 2 – 3 kg, gelang getah dan belon

Dengan menggunakan mulut anda, cari satu belon dalam besen yang disediakan. Setelah itu, tiup belon isehingga saiznya lebih kurang sebesar buah kelapa. Ikat belon itu.

Ambil kad bertulis ’Selesai” daripada pelajar / guru yang bertugas di stesyen ini. Bawa belon, kad ”Selesai dan semua kad dari stesyen-stesyen sebelumnya kepada Guru yang menunggu di garis penamat.*Nota : Bilangan stesyen dan jenis aktiviti tugasan boleh diubahsuai mengikut kesesuaian lokasi dan peralatan sekolah.


Disediakan oleh :

Norazah Hj. Beduroding
Ketua Panitia Fizik
SMK Simpang Rengam

No comments: